Какво трябва да знаем за професията „Графичен дизайн и мултимедия“? - СофтУни Светлина

Какво трябва да знаем за професията „Графичен дизайн и мултимедия“?

Живеем във времена, в които дигиталните технологии са неизменна част от деня ни – всички сме онлайн. Благодарение на новите технологии, ние сме изключително добре информирани и имаме високи очаквания спрямо комуникацията с любимите си брандове в дигиталния свят. Това „дигитализиране“ и бум на технологиите, доведе и до търсенето на нови специалности, както и нови умения.

Децата, отрастващи в „дигиталното“ време носят технологиите в себе си, но е важно те да бъдат правилно овладяни като тези знания и умения бъдат насочени в правилна посока.

Днес ще хвърлим поглед в бъдещето и ще ви представим какво се крие зад иновативната специалност „Графичен дизайн и мултимедия“. Една цветна и експресивна професия, в която човек може да разгърне своя необятен потенциал и креативност.

Собствен почерк върху нещата, които правите

Това е една от онези професии, които ви дават възможност да проявите своята креативност под различни форми. Всеки ден да използвате опита си, за да синтезирате нещо ново, да въплътите ваша идея и хрумване, давайки живот на даден бранд и създавайки неговата отличителна черта чрез изображенията, които създавате, чрез видеата, които са най-харесваното и ангажиращо съдържание и ще трупат още по-голяма популярност, както и изграждането на потребителски интерфейси.

Всеки ден имате възможност да се развивате и усъвършенствате непрекъснато, тъй като това е една динамична сфера, в която тенденциите бързо се менят според предпочитанията на потребителите.

Какви знания и умения трябва да имате?

Най-основно знанията, които трябва да имате са за дизайна и цветознанието, растерната и векторната графика и да можете да работите с дизайн програмите на Adobe – Illustrator, Photoshop и InDesign.

Трябва да имате практически познания за различните видове шрифтове и лога, дизайн за мобилни приложения, принт и уеб реклама. Също така, трябва да имате познания за съвременните мултимедийни системи и принципите на видео обработка.

Практиката е важна част по пътя на изграждането на един графичен дизайнер, но по-важното е той да има абстрактно мислене, поглед над нещата, без да мисли по „шаблон“ и да бъде с развито въображение.

Подобни професионалисти са нужни навсякъде

Без дизайн в наши дни не може да се развива нито една сфера от човешката дейност. Графичният дизайн е необходимо звено независимо от сферата на дейност на предприятието – от телекомуникационни компании до компании за обучения, ATL и BTL агенции, брандове, които се градят на конкретни личности и други.

Възможност за работа от разстояние

Избирайки професията дизайнер, вие ще можете да я упражнявате от всяка точка на планетата по свой собствен график. Кой не си е мечтал за това? Дигиталните технологии промениха света и това все повече важи за професиите на бъдещето. Това да си свободен да твориш от места, на които намираш вдъхновение, без времеви рамки и без граници. Свободен да бъдеш сам шеф на себе си, да работиш по фрийланс проекти като това оставя различен оттенък и цветна диря всеки ден в ежедневието на един графичен дизайнер.

Високо заплащане

Както вече споменахме, графичните дизайнери са търсени специалисти във всяка една сфера. Нивото на заплащане е високо и зависи от квалификацията и практическия опит на дизайнера. Какво по-добро от професия, която ни носи удоволствие като в същото време ни дава сигурност и спокойствие. Развитието е гарантирано, а какво по-добре от това, че ще бъде оценявано и подобаващо.

Непрекъснат процес на учене и развитие

Професията графичен дизайнер носи много полезни „подаръци“ със себе си. Избирайки тази сфера на развитие, това означава постоянно да се саморазвивате и надграждате. И нещо повече – имате досег и комуникация с творчески личности по целия свят, обмяна на идеи и много други. Избирайки професията графичен дизайнер и мултимедия, няма опасност да скучаете. Има редица платформи, в които можете да споделяте своето творчество, така че то да бъде достъпно и видимо от другите, да бъде оценявано, да вдъхновява, а и най-важното – да ви мотивира да се развивате.

Реална възможност да промените света

Не е важно какво точно се стремите да постигнете с професията си – да спечелите много пари или да промените света. В сферата на графичния дизайн и мултимедията можете да имате и двете. Може би именно вие ще разбиете представите за обичайните неща и ще наложите нови тенденции и подходи. Трябва да мислите мащабно, в тази сфера е не само препоръчително, а абсолютно задължително!

Бъдете новатори като експериментирате с нови подходи, техники и виждане, работейки по своите проекти.

А ако вие сте родител и пред вас и вашето дете стои изборът в каква посока на развитие да поеме, то важно е навреме да откриете неговите таланти. Какво му се отдава и в какво е добър, за да го подтикнете да се развива именно там. Завършването на една такава иновативна и творческа специалност, каквато е графичния дизайн и мултимедия, вие ще подарите на вашето дете широк спектър от възможности. Ще открива магията на различните сфери от визуалните изкуства, а също така ще изгражда в тях фундаментални умения и начин на мислене, необходими за бъдещото му професионално развитие.

„СофтУни Светлина“ е първата частна гимназия, която предлага специалности на бъдещето. Потопете детето си в чудния свят на науката, креативността и предприемаческите умения като подадете кандидатура от ТУК.

Scroll to Top