Предимствата на специалност „Дигитален бизнес и Електронна търговия“ - СофтУни Светлина

Предимствата на специалност „Дигитален бизнес и Електронна търговия“

Развитието на средата, в която живеем, и бурната дигитализация доказаха, че бизнесът не може да си позволи да не присъства онлайн. Ако до преди няколко години поръчвахме основно подаръци и дрехи онлайн, днес дори магазините за хранителни стоки предлагат тази възможност.

Електронната търговия се превърна в жизненоважно звено между всеки търговец и неговите клиенти. Онлайн откриваме всякакви предложения, не само на стоки, но и на услуги. Различни on-demand възможности в сайтове като Redbubble пък превърнаха всички ни в търговци. Но колкото и да е улеснено достигането на клиенти онлайн, бизнесът винаги ще се нуждае от специалисти, които да свързват двете страни.

Затова и избора на професия „Дигитален бизнес и електронна търговия“ предоставя множество перспективи и възможности. Независимо дали мечтаеш един ден да ръководиш операциите на голяма компания или да създадеш собствена от нулата, подготовката в областта на електронната търговия и дигиталния бизнес е не просто необходима, но и безценна.

Явлението e-commerce – блясък vs. реалност

Лъскавото и звучно понятие e-commerce стои почти технологично. Извиква у всички ни образа на безкраен списък от продукти, идващи с редица оферти и отстъпки. Първият търговец, известен с e-commerce дейността си, за който вероятно всички се сещаме, е Amazon.

Това е и най-големият по посещения онлайн магазин в световен мащаб. Създателят му, Джеф Безос, е един от най-богатите хора на света. Всички сме чували за пословичната му суперяхта и знаем, че си позволи полет в орбита.

Но дори Amazon е стартирал от нулата. Основан през 1994 година, онлайн магазинът не излиза на печалба в продължение на девет години. Първите печалби са съобщени в годишния доклад на компанията през 2003 година. Днес технологиите, експертите по електронна търговия и дигиталния маркетинг работят в синергия. Целта е да скъсят периода между отварянето на онлайн магазин и първите печалби.

Развиването на печеливш дигитален бизнес изисква много повече от това да се създаде сайт и да се напълни със стока. Различните опции – чрез dropshipping или с наличието на инвентар, посредством on-demand услуги и в партньорство с трети страни, звучат екзотично, когато ги чуваш за първи път. Те поставят бизнесите в сравнително различни условия, които създават различни изисквания към собствениците и управленците. Но ако имаш правилната подготовка, знания и задълбочените умения, ти ще диктуваш правилата на играта.

Какво ще те направи специалист по дигитален бизнес?

Електронната търговия и дигиталния маркетинг вървят ръка за ръка. Но подготовката по дигитален бизнес е изключително разнообразна и динамична, и дава възможности за специализация в различни направления. Ако кипящата от активност сфера на e-commerce е полето на развитие, за което мечтаеш, ще можеш да избереш аспекта, от който се вълнуваш най-много. Ето само малка част от областите, в които ще се потопиш:

  • Бизнес и мениджмънт – специалистите по дигитален бизнес са предприемачи по душа. Но освен нюх, са ти необходими редица стратегически умения, с които да печелиш инвеститори, да градиш стратегии. Разбира се, ще имаш вземане-даване с оперативните, финансовите и инвестиционните процеси. Ще трябва да развиваш уменията си по бизнес планиране и комуникации като таланти. Но това са съставките на всеки успешен предприемач.
  • Маркетинг и реклама – за да управляваш и успешно да развиваш електронна търговия, трябва да носиш и шапката на маркетолог. Необходими са познания и умения в областта на стратегическия маркетинг, трябва да си запознат с нишовите тайни на електронната търговия и да ги прилагаш в своя полза. И най-вече – трябва да станеш царя на социалните мрежи и търсачките.
  • Програмиране и CRM – преди да е станало твърде сложно и плашещо, нека уточним, че няма нужда да си софтуерен инженер, за да развиваш успешно дигитален бизнес. Необходимите познания са основно в областта на базите данни, тъй като всеки търговец работи с клиенти. Това се допълва и от употребата на CRM системи – софтуер, нужен за правилното и ефективно управление на взаимоотношенията с клиенти.

Професионалното направление „Електронна търговия“ предлага редица възможности за развитие и специализация. Независимо дали мечтаеш за „шефска позиция“ или да движиш бизнеса отвътре, всичко започва с полагането на основите. Имаш ли тях, можеш да бъдеш всичко – анализатор, маркетинг мениджър, създател на съдържание, продуктов мениджъри, performance експерт и др. А работата е динамична и перспективна, както и ти ще се убедиш.

Печалби и развитие в електронната търговия

Всички вече съществуваме активно онлайн. Постоянно расте броят на хората, които се присъединяват към дигиталното пространство, което логично води до увеличаване на клиентите онлайн. Това определя и ярката нужда от качествено подготвени експерти, които ефективно да управляват дигиталните бизнеси, така че те да реализират печалба.

Новите технологии правят полето на електронната търговия по-динамично и предизвикателно от всякога. Не става дума само за възможността за достигане до повече хора, но и за внедряването на тези технологии за оптимизиране на процесите. Потребителите разполагат с повече разплащателни опции, с достъп до повече платформи и по-богат асортимент, с привилегията да избират както местни, така и чуждестранни стоки, които да стигат до вратата им за дни.

Не на последно място, самите форми на дигитален бизнес стават все по-разнообразни. Пример за това е все по-популярният модел на абонаментните плащания. Всички тези динамични процеси се нуждаят от точните експерти.

Предприемачеството винаги е било много популярно. Днес в СофтУни Светлина подготвяме предприемачите на бъдещето и им даваме ранен старт в сферата на Дигиталния бизнес и Електронната търговия. Ако сте родител, чийто ученик трябва да избере своя път на развитие, сега имате възможност да насърчите предприемаческия му дух, да му помогнете да развие нюха си и да се потопи в тази перспективна сфера.

СофтУни Светлина е първата частна гимназия в България с фокус върху дигиталните умения и компетенции, и перспективните професии на бъдещето. Ако смятате, че бизнес сферата е правилният избор, не се колебайте да подадете кандидатура от ТУК.

Scroll to Top