С какво ще ти е полезно обучението в специалност „Анимация, видео и дигитални изкуства“?

Гимназията е най-доброто време да развиеш уменията и заложбите си. Затова и кандидатстването след 7. клас понякога се оказва по-стресиращо от очакваното – трябва да избереш сфера, която искаш да опознаеш на база на интересите и способностите си. Много креативни ученици биват обезкуражавани от това да изберат образование в сферата на изкуството, защото дълго време се е смятало, че тя не е особено перспективна.

Но с навлизането на технологиите и все по-голямото влияние на онлайн пространството върху бизнеса, тази представа за креативните професии категорично избледнява. Днес творческите умения и способността за създаване на динамични и оригинални проекти са все по-търсени качества. Специалистите по дигитални изкуства и анимация са ключови за различни индустрии, като филмовата, телевизионната, рекламната и много други. Защото именно те умеят да мислят мащабно, да предават важни послания и да провокират реакция у хората.

Ако и ти си креативна личност и тепърва търсиш поле за развитие, кандидатствай в специалността „Анимация, видео и дигитални изкуства“ на СофтУни Светлина.

Ето и с какво ще ти бъде полезно обучението в това направление:

Внимание към детайла

Вниманието към детайлите е предпоставка за създаване на успешно и привлекателно дигитално изкуство. Един малък детайл може да отличи дадено произведение от останалите и също така дава възможност на един артист да остави личния си почерк. А способността да го забележиш и оцениш е умение, което се развива с много наблюдателност и постоянен процес на проверка и практика.

Твоето творчество е част от теб самия и затова е неизбежно, когато работиш върху даден проект, да искаш да е възможно най-изпипан и добър. Това, което може би не подозираш, е че старанието, което полагаш в тази насока, ще ти помогне и академично. Точно така, вниманието към детайла, което упражняваш в собствените си проекти ще ти бъде от полза и в по-аналитичните задачи, с които ще се сблъскаш по време на образованието си, а и в професионалния си път.

Източник: Fingerprint for Success

Креативност

Несъмнено обучението в „Анимация, видео и дигитални изкуства“ ще предостави необходимата среда да развиваш креативността си. Възможността да разказваш истории чрез изкуството позволява да развихриш въображението си и да осъществиш всяка своя идея. Още повече, ще опознаеш различни аспекти на дигиталното изкуство – ще рисуваш, ще изграждаш 3D модели, ще снимаш и обработваш видеа и ще се потопиш в света на графичния дизайн.

Така не само ще имаш много канали, през които да развиваш креативността си, но и ще имаш по-ясна представа накъде да се насочиш след завършването си.

Дигитални и технически умения

По време на обучението си ще работиш с едни от най-популярните програми в сферата, а именно – Photoshop, Illustrator, InDesign, After Effects и др. Опитът, който ще придобиеш с тях, ще те изстреля напред в кариерното ти развитие, тъй като умението за работа с тези програми е изключително търсено.

От друга страна, познанието на различните софтуери ще ти позволи и в даден момент да навлезеш и в други сфери, като уеб дизайн и фотография.

Източник: Freepik

Комуникация

Изкуството е начин да изразиш себе си и да пречупиш заобикалящата среда през нова гледна точка. Едно от най-големите предимства на изкуството е, че интерпретацията му зависи от наблюдателя. Начинът, по който ти интерпретираш едно произведение, ще се различава от начина, по който друг ученик интерпретира същото такова. Това създава поле за дискусия, в която всеки може да сподели своята гледна точка и да открива нова перспектива, което прави един човек по-отворен към нови идеи и по-широкоскроен.

Независимо дали избираш да изразиш себе си чрез рисунка, видео, снимка или дизайн, ти развиваш уменията си да общуваш и да предаваш послание, чрез което да достигнеш до другите хора. Още повече, много често ще обменяш идеи в екип или ще разказваш чужди истории, а за да го направиш добре е нужно да опознаеш отсрещната страна и да се поставиш на чуждото място.

Всички тези умения са ключови не само за професионалния и академичния ти успех, но и за цялостното ти развитие като личност.

Ако обичаш да твориш и искаш да откриеш коя е сферата, която най-добре събужда креативността ти, кандидатствай в специалност „Анимация, видео и дигитални изкуства“ в СофтУни Светлина. Ще изследваш различните сфери от визуалните изкуства, анимацията, гейминг, видео, 3D и кино индустрията, и ще развиеш основни познания, които ще помогнат на бъдещата ти реализация.