Често задавани въпроси – СофтУни Светлина

Често задавани въпроси

Прием и комуникация

Приемният изпит представлява тест от 30 логически задачи, мотивационно писмо и есе на тема по обществен или морален проблем, като повече информация може да намерите ТУК.

Приемът  всяка година започва в началото на месец октомври и приключва при запълване на определените квоти за специалностите в Гимназията.  

Даването на обратна връзка за Вашето дете се осъществява посредством индивидуална родителска среща с предварително фиксиран ден и час. Срещите са препоръчителни за по-доброто развитие на ученика и информираността на родителите и гимназията.  

Минимално изискуемото ниво на ученика е А2/В1.  Всеки новоприет ученик в гимназията следва да се яви на вътрешен изпит по английски език, на който определяме нивото му. Ако не покрива минимума, през лятото е необходимо последва допълнителна работа. 

Всеки новоприет ученик в гимназията следва да се яви на вътрешен изпит по английски език, на който определяме нивото му. Следвайки всички наредби и мерки, изпитът се осъществява през май/ юни преди НВО за 7. клас. Изпитът включва граматически тест, съчинение и устен изпит. Минимално изискуемото ниво на ученика е А2/В1. 

Преместване на ученик от 8/9. клас в ЧПГДН “СофтУни Светлина” е възможно, при условие че бъдещият ученик вземе успешно приемния си изпит и приравнителните изпити по избраната от него специалност, като за тях  е необходима предварителна подготовка чрез курсове и допълнителни уроци.

Договорът за всяка следваща учебна година за обучение на ученик в ЧПГДН “СофтУни Светлина” се преподписват през месец декември/януари.

С най-голяма тежест е приемният изпит за гимназията, като успешното му взимане, осигурява приема на ученика, но НВО след 7. клас са от голямо значение за всеки ученик и родител и още повече – добрият резултат.  

Учебен процес

Учебната година започва на 1. септември за всички ученици и приключва спрямо определните от МОН дати за всеки клас. 

Униформите на учениците се заплащат извън таксата им за обучение. Учениците в ЧПГДН “СофтУни Светлина” задължително носят униформи, като от понеделник до четвъртък са с ежедневната си униформа, а в петък е Jeans Day Friday. Когато учениците имат тържествени събития, са с официалната си униформа. 

В зависимост от това, дали има място в конкретната специалност и каква е мотивацията на ученика, специалността може да бъде сменена, при получаване на одобрение от Директор и при условие че ученикът вземе успешно приравнителните си изпити, за които е необходима предварителна подготовка.

Не бързайте с предварителна покупка на учебници, помагала и материали по отделните предмети. В началото на учебната година учителите съобщават формата и вида на материалите /дигитални или хартиени/, които ще бъдат необходими на учениците, и съответните издателствата на тези учебници, които ще трябва да бъдат закупени.

След приема на ученика в гимназията, на родителите се изпращат параметри за конфигурацията на компютърното устройство, което ще се използва в часовете по специалните им предмети. В началото на учебния процес учителите уведомяват учениците кои програми ще бъдат необходими за работата им.

Комуникацията ежедневно преминава през електронния дневник на Школо, включително през имейла на гимназията, като в началото на учебната година ще получите комуникационна карта, която следва да използвате в определени ситуации. 

Домашните работи винаги са съобразени с натовареността на всеки един клас, в зависимост от това дали учениците посещават стажове, имат големи проекти за изпълнение или са включени в състезания, олимпиади, конкурси и др. 

Учениците в ЧПГДН “СофтУни Светлина” от X, XI и XII клас имат стажантски програми, благодарение на което се срещат отблизо с бизнеса и сферата на дейност, към която са се насочили. Някои от фирмите, с които си сътрудничим в стажовете на учениците, можете да видите в секция „Партньори“.

Учениците след успешно явяване на ДЗИ получават Дипломата за средно образование и втора за придобитата от тях професионална квалификация.

Извънкласни дейности

Извънкласните дейности на учениците са организирани в следобедните часове под формата на разнообразни лабове, клубове по дебати, фотография, творческо писане и др. Можете да разгледате актуалните лабове в секция „Извнкласни дейности“ 

Винаги, когато имаме възможност спрямо метеорологичните и здравните условия, организираме едни по-различни учебни дни сред природата. Организирането на планински походи и вземането на участия в различни спортни състезания са практика приоритет за нас. Благодарение на тях успяваме възпитаване на здравословни навици и интересни преживявания на учениците.

 В ЧПГДН “СофтУни Светлина”спортът и движението на тийнейджърите са от голямо значение за развитието на двигателната им култура и интелектуалната им способност. Винаги, когато имаме възможност, и срещайки желанието на учениците и подкрепата на родителите, организираме различни „изнесени“ дейности не само през лятото и зимата, а целогодишно. 

База

Сградата на Гимназията се намира в ж.к. Дружба 1, ул. 5006, №2, като на самото Искърско шосе пред училището са  автобусните и трамвайни спирки на 28-ми Пощенски клон. Трамваи 20 и 23. Автобуси 10, 14, 88 и 604. Метростанция Искърско шосе, разположена на 10 минути пешеходно разстояние. 

Родителите могат да заявят желанието си ученикът да използва училищния транспорт, като учениците се превозват по предварително логистицирани маршрути. Таксата се заплаща ежемесечно и уведомяваме всяка година семействата за актуалната ѝ стойност.

В базата на гимназията разполагаме с ресторант, който има голяма помещаемост и разполага със студена и топла витрина, като менюто е разнообразно /печива, варива, сандвичи, салати/ и здравословно. Учениците може и да си носят домашно приготвена храна. 

Scroll to Top